A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Dohányzás

Dohányzás


A dohányzásnak számos, az egész szervezetet érintő egészségromboló hatása ismert: a káros szenvedély köztudottan fokozza a daganatképződés, valamint a légzőszervi megbetegedések kockázatát, továbbá növeli a szív- és keringési betegségek kialakulásának esélyét. Miért van kiemelt jelentősége annak, hogy az IBD-ben szenvedők tartózkodjanak a dohányzásról?

Ne legyen saját maga ellensége!

A témában készült kutatások eredményei időnként ellentmondásosak, de számos vizsgálat alátámasztotta, hogy a dohányzás:

  • hajlamosít az IBD kialakulására – több mint kétszeresére növeli az esélyét,
  • szerepet játszik a betegség súlyosabb lefolyásában, a szövődmények gyakoribb kialakulásában,
  • egyes kutatások pedig felvetették, hogy Crohn-betegség esetén a dohányzás befolyásolhatja, hogy az IBD melyik bélszakaszt, és milyen módon érinti (dohányosok között gyakoribb a vékonybél-érintettség, és gyakoribb a szűkületet okozó vagy sipolyokat kialakító forma).

Minek az esélyét növeli jelentősen a dohányzás IBD esetén?

Tovább

A dohányzás hatásai a Crohn-betegségre

Felmérések bizonyítják, hogy a Crohn-betegséggel diagnosztizáltak több mint fele rendszeresen dohányzott a betegség megjelenésekor, ami arra enged következtetni, hogy a betegség gyakrabban fordul elő a dohányosok körében.

A dohányzás az esetek többségében súlyosbítja a betegség tüneteit, komplikációkhoz vezet, illetve hatására sok betegnél elkerülhetetlenné válik az operáció.

A dohányzás hatásai Crohn-betegekre:

  • a betegség gyakori, erős fájdalommal járó fellángolása,
  • sipolyok, szűkületek megjelenése az emésztőrendszerben,
  • komplikációk, szövődmények kialakulása, melyek a legtöbb esetben műtéthez vezetnek.

A megfigyelések szerint Crohn-betegség esetén a rendszeresen dohányzók között csaknem 50%-kal nagyobb a visszaesések aránya. A dohányzók hamarabb igényelnek szteroid terápiát, kétszer akkora az esélyük, hogy kórházba kerüljenek a betegségből kifolyólag, és csaknem 50%-kal gyakrabban van szükségük bélműtétre, mint nem dohányzó társaiknak.

Crohn-betegség és passzív dohányzás

Habár jelenleg is folyamatban vannak a passzív dohányzás és a Crohn-betegség közötti kapcsolat vizsgálatai, mára bebizonyosodott, hogy azon magzatok és gyermekek körében gyakrabban alakul ki a betegség, akik a terhesség alatt, illetve kisgyermekkorban passzív dohányzásnak vannak kitéve.

A kutatók egyöntetű véleménye, hogy a dohányzásról való mielőbbi leszokás nagymértékben javíthat a Crohn-betegségben szenvedők állapotán.

Milyen hatással lehet a dohányzás a Crohn-betegségre? Válassza ki a helyes megoldást!

Tovább

A dohányzás és a colitis ulcerosa

Habár a dohányzás – valószínűleg a nikotinnak köszönhetően – mérsékli a colitis ulcerosa tüneteit, és a betegség látszólag ritkábban fordul elő a dohányosok körében, számos más egészségkárosító hatása miatt senkinek sem ajánlott.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azon dohányosok körében, akik colitis ulcerosában szenvednek, a betegség tünetei jelentősen enyhébbek, ritkábban kerül sor náluk műtétre, illetve a fellángolások sem túlságosan gyakoriak az esetükben, mindemellett az is bebizonyosodott, hogy gyakrabban alakulnak ki náluk bőrbetegségek és ízületi bántalmak, melyek mind a dohányzásra vezethetők vissza.

Különböző tanulmányok vizsgálják a nikotintapasz és a nikotinos rágógumi colitis ulcerosára gyakorolt hatását, azonban fontos tudni, hogy nem minden szervezet reagál kedvezően a nikotinra. Bizonyos esetekben, amikor is IBD-s betegeket huzamosabb ideig nikotin-terápiának vetettek alá, a páciensek közül többeknél jelentkeztek különböző mellékhatások, úgy, mint bőrgyulladás, hányinger, fejfájás vagy éppen alvásproblémák. A kutatások azt is alátámasztották, hogy a hagyományos gyógyszeres kezelésekkel összehasonlítva a nikotinterápia hosszú távon kevésbé bizonyul hatásos gyógymódnak az IBD betegek körében.

Szakemberek szerint a dohányzás egészségkárosító hatásai súlyosabbak annál, mintsem hogy betegként cigarettázással próbáljunk enyhíteni panaszainkon. A rendszeres dohányzás ugyanis krónikus hörghuruthoz, szívelégtelenséghez és a légzőrendszer daganatos megbetegedéseihez vezethet.

Melyik állítás hamis az alábbiak közül? Válassza ki a helytelen állítást!

Tovább

Már három dohányzásmentes hónap megváltoztathatja az életét!

A leszokással a káros hatások egy része visszafordítható. A dohányzást abbahagyóknál ritkábban van szükség szteroid és immunmoduláns terápiára, mint a cigarettázóknál, ráadásul a jótékony hatások egészen hamar, néhány héttel vagy hónappal a dohányzás abbahagyása után jelentkeznek.  A cigaretta letétele után csupán három hónappal ugyanakkora lehet a betegség fellángolásának esélye, mint a nem dohányzó betegek esetén.

 

Forrás: Dr. Miheller Pál – Dohányzás és IBD, Végh Márton, szerkesztő (WEBBeteg Kft.), https://www.crohnsandcolitis.org.uk/

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály