A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Mozgás

Mozgás


Akárcsak az általános lakosság körében, a rendszeres testmozgás egészségügyi előnyeit a Crohn-betegek és a colitis ulcerosában szenvedők esetén is számos bizonyíték támasztja alá. A betegségek diagnosztizálása ne legyen akadálya annak, hogy élvezze a testmozgás testi és lelki előnyeit!

A fáradtság, vagy az amiatti aggodalom, hogy hirtelen fel kell keresnie az illemhelyiséget, könnyen elveheti a kedvét a mozgástól. Pedig jó, ha tudja, hogy még az olyan mérsékelt, rendszeres fizikai aktivitás, mint a séta vagy az úszás is pozitív hatással lehet életére. A testmozgás hasznosnak bizonyulhat a gyulladásos bélbetegség kezelésében, ugyanis az IBD betegeknél:

 • javítja az emésztőrendszer működését,
 • csökkenti a stresszt,
 • növeli az energiaszintet,
 • pozitívan hat az alvásra és az érzelmi jólétre,
 • gyulladáscsökkentő hatású, ami segíti a tünetek enyhülését és a fellángolás kockázatát,
 • valamint segít fenntartani a csontok és izmok egészségét, ami kiemelten fontos, ugyanis az IBD betegeknél fokozott a csontritkulás kockázata.

Nem csak egészséges, szórakoztató is lehet!

A pozitív egészségügyi hatások mellett a fizikailag aktív élet kikapcsolódást is jelenthet. Érdemes olyan mozgásformát választani, amit élvez, így nagyobb valószínűséggel tart ki mellette, továbbá sokat segíthet, ha másokkal együtt is űzheti. A testmozgást a közösség még élvezetesebbé teheti, és extra motivációt is adhat azokban az időszakokban, amikor nincs kedve semmihez.

Forrás: WEBBeteg

Melyik betegségnek nőhet meg a kockázata IBD mellett, aminek elkerüléséhez hozzájárulhat a testmozgás?

Tovább

Hogyan kezdjen hozzá?

 • Válasszon alacsony intenzitású mozgásformát, mint a séta, az úszás, a biciklizés vagy a jóga.
 • Tartsa be a fokozatosság elvét, kérjen tanácsot orvosától vagy kérje olyan hivatásos fitneszedző segítségét, akivel őszintén tud beszélni állapotáról és céljairól.
 • Ha sétálni megy, tervezze meg előre az útvonalat, és tudja meg, hol talál WC-t.
 • Figyeljen arra, hogy megfelelően hidratált legyen edzés előtt és alatt is.
 • Ne erőltesse a mozgást, mert az a tünetek súlyosbodásához és visszaeséshez vezethet.

Milyen mozgásformák ajánlottak?

Az ajánlott testmozgás fajtája a beteg egyéni állapotától függ, tehát fontos, hogy a sportág illeszkedjen a betegség lefolyásához. Sose erőltesse túl magát, inkább kezdjen kis lépésekkel, és ne lépje át a saját korlátait!

A kitartást igénylő sportok, mint az úszás, a nordic walking vagy a túrázás üdvözölt változatosságot jelentenek a mindennapokban, a jóga pedig egyensúlyba hozza a testet és lelket, valamint hozzásegítheti az ellazuláshoz.

Milyen az ideális sportág IBD betegek részére?

Tovább

Milyen mozgásformák kerülendők?

A kontaktsportok – mint például a labdarúgás – nem ajánlottak közvetlenül műtét után, illetve kolosztómia (mesterséges bélkivezetés) esetén. A hegyi kerékpározás vagy például a gördeszkázás is fokozott veszélyt jelentenek – hosszabb kortizolterápia után, amely csökkent csontsűrűséggel vagy csontritkulással járhat, inkább nem ajánlottak.

Ízületi fájdalom jelentkezésekor kerülje az olyan megterhelő sportokat, mint például a futás, sipolyok és tályogok jelentkezésekor pedig az olyan mozgásformákkal kell óvatosnak lenni, amelyek igénybe veszik a gáttájékot – ide tartozik például a kerékpározás.

Mozgás, de csak mértékkel!

Hagyatkozzon mindig arra, hogy milyennek érzi a belei állapotát: nem jó ötlet például a fellángolások idején hetente többször kocogni. Figyeljen oda a megfelelő folyadékfogyasztásra, különösen, ha hasmenéstől szenved!

Egy operáció után kímélni kell a hasizmokat. Amennyiben hosszabb ideig kell kortizont szednie, a csontsűrűsége alacsonyabb lehet, mint az egészséges egyéneknek – ezt is fontos szem előtt tartania!

Milyen sportágakat érdemes elkerülnie a colostomiával (mesterséges bélkivezetéssel) rendelkező embereknek?

Tovább

Gratulálunk, a témakört sikerrel teljesítette!

 

Forrás: www.ced-trotzdem-ich.de, Csiba Krisztina, fordító, Végh Márton, szerkesztő (WEBBeteg Kft.)

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály