A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Colitis ulcerosam van – Mi ez a betegség?

A colitis ulcerosa szó szerint fekélyes vastagbélgyulladást jelent. Az elnevezés találó, hiszen a betegség lényege ténylegesen az, hogy a vastagbél nyálkahártyáján enyhébb esetben kisebb felmaródások, súlyosabb esetben fekélyek keletkeznek, melyek egybefolyóan károsítják a vastagbél-nyálkahártya felszíni részét.

A betegség minden esetben a végbélnél kezdődik, és felfelé terjed egy adott pontig, ahonnan éles határral szakad meg a betegség, tehát többnyire a vastagbél felsőbb szakaszai már épek. Sajnos sokszor azonban az egész vastagbél érintett.

Colitis ulcerosa kórlefolyására jellemző, hogy a folyamat krónikus, intermittáló, relapszusokkal (fellángolásokkal) és remissziókkal (nyugalmi időszakokkkal). Klinikai remisszióról a tünetek teljes megszűnése esetén beszélünk, azaz, ha a székletszám nem haladja meg a hármat illetve nincs vérzés. Teljes remisszió esetén a beteg nemcsak klinikailag van jól, hanem az endoszkópos és szövettani vizsgálat is gyulladásmentesnek látja a nyálkahártyát. A relapszus a tünetek fellángolását jelenti, mely változatos és különböző súlyosságú formában jelentkezhet. Kezelés nélkül a betegek legalább fele az akut fellángolás elmúlta után egy éven belül relapszusba kerül. Ebből következik, hogy fenntartó kezelés mindenkinek erősen ajánlott.

Miben más ez, mint a gyulladásos bélbetegségek másik típusa, a Crohn-betegség?

Panaszok, amik colitis ulcerosára utalnak

  • Véres hasmenés
  • Sürgető székelési inger
  • Hasi fájdalom, puffadás
  • Súlyosabb esetben fogyás, fáradékonyságot okozó vérszegénység és láz kísérheti a betegséget
  • Emésztőszerven kívüli tünetei lehetnek az ízületi fájdalmak, bőrtünetek, ritkábban a szemgyulladás

 

A Crohn-betegségben ugyan szintén nagyon gyakran érintett a vastagbél, de a két kórkép között mégis jelentős különbségek vannak. Crohn-betegségben a fekélyes és ép területek váltogatják egymást, míg colitis ulcerosában a végbéltől egy adott pontig a betegség a teljes nyálkahártya-felületet érinti. Crohn-betegségben a bélfal minden rétege érintett, míg colitis ulcerosában csak a nyálkahártya.

Mennyire súlyos ez a betegség? Mire számíthatok?

Minél hosszabb vastagbél-szakasz érintett, annál súlyosabb a betegség, annál több fellángolással és szövődménnyel kellszámolnunk. Persze, ha mindjárt az elejétől a kiterjedtségnek és súlyosságának megfelelő kezelést alkalmazunk, akkor nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni a fellángolásokat és a szövődményeket.

Mi vezethet a tünetek fellángolásához?

A betegség fellángolhat minden különösebb ok nélkül is, azonban ismerünk néhány kockázati tényezőt is. Ilyen például a stressz vagy erős érzelmi behatás, pl. munkahelyváltás, vizsgák, költözés, házasságkötés vagy éppen válás vagy egyéb betegség.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a gyógyszeres kezelés folytatása remisszióban is szükséges, gyógyszeres kezelés felfüggesztése/abbahagyása, önkényes dózis csökkentése szintén a tünetek fellángolását okozhatja. Amennyiben úgy érzi, hogy gyógyszeres kezelése módosításra szorul, akár remisszióban, akár a tünetek fellángolásakor, javaslom, hogy mindig egyeztessen kezelőorvosával.

Bizonyos gyógyszerek, mint pl. a nem szteroid gyulladáscsökkentők is (melyeket pl. fejfájásra, ízületi panaszokra, megfázás, lázas állapot esetén használunk) szintén a gyulladás fellángolásához vezethetnek.  A másik, kockázati tényezőt jelentő gyógyszercsoport, az antibiotikumok, melyek a bél baktériumflórájának megváltoztatásával hasmenéshez vezethetnek, illetve más baktériumtörzsek pl. Clostridium difficile elszaporodásával a vastagbél súlyos gyulladását okozhatják. Ezért fontos, hogy ha bármely indikációban is – nem csak gasztroenterológiai – antibiotikum kerül felírásra, egyrészt az adott szakorvost tájékoztassuk a betegségünkről, másrészt kezelőorvosunk felé jelezzük a tervezett AB szedését.

Végül essen néhány szó az étkezésről is. Egyénileg változó, hogy kinél milyen étel okoz, illetve okozhat panaszt. Általánosság azt mondhatjuk, hogy a zsíros, zsírban sült ételek a fokozott gáztermelés, illetve hasmenés fokozása révén okozhatnak panaszt. Hasonlóan panaszt okozhatnak a fokozott gáztermeléssel járó ételek, bab, káposzta, kávé, szénsavas italok is. Sok esetben a magas rosttartalmú ételek, zöldségek, gyümölcsök, magvak okoznak panaszt, főleg gyulladásban lévő bél esetén. Colitis ulcerosa esetén a dohányzásnak protektív szerepe van, azonban általános egészségkárosító hatásáról, pl. tüdőrák, stb. ne feledkezzünk meg.

Kezelésünk célja a remisszió elérése, majd fenntartása illetve az életminőség javítása.  A gyulladás visszaszorításának illetve a tünetek fellángolásának, vastagbélrák kockázatának csökkentésének leghatékonyabb módja a kezelőorvos által előírt gyógyszeres kezelés betartása, azaz a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett a gyógyszerek szedése.

Kezelhető a betegségem?

A colitis ulcerosa a megfelelő terápiával panaszmentessé tehető, azonban sajnos egy krónikus, élethosszig fennálló kórképről van szó, ezért végleges gyógyulást nem érhetünk el. Fontos tudni, hogy a kezelések ellenére is jellemző a betegségre a visszaesések és a tünetmentes időszakok váltakozása, amelyek betegenként eltérő rendszerességgel fordulhatnak elő. Ugyanakkor a tünetek jól kezelhetők, így az életmód megváltoztatásával és a terápia követésével colitis ulcerosával is teljes élet élhető.

 

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály és Miheller Pál dr., gasztroenterológus szakorvos, Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika