A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Hogyan történik az IBD kivizsgálása?

Amikor kellemetlen tüneteink jelentkeznek, sajnos a legtöbb esetben halogatjuk a kivizsgálást. Ennek oka legtöbb esetben a bizonytalanság és a félelem. Nem tudjuk, pontosan mi vár ránk a vizsgálatok során, félünk a betegség bebizonyosodásától, ráadásul sokak számára az is kérdés, hogy kihez forduljanak a panaszaikkal.

 

Nagyon fontos tényező a korai felismerés, hiszen a gyulladásos bélbetegségek első szakaszában a betegek kilátásai kedvezőbbek, ezért nem érdemes késlekedni a szakember felkeresésével!

 

Milyen szakorvoshoz forduljak?

A gyulladásos bélbetegségek felismerésében kulcsfontosságú szerep jut a családorvosnak, ezért tüneteiről bátran beszéljen háziorvosával. Amennyiben gyanúra utaló jeleket tapasztal, orvosa át fogja Önt irányítani egy szakrendelésre, ahol gasztroenterológus szakorvos végzi a kivizsgálást, illetve beállítja a megfelelő terápiát.

Hogyan ismeri fel az orvos, ha colitis ulcerosám van vagy Crohn-beteg vagyok?

A gyulladásos bélbetegségek elsősorban a bélrendszert érintik, de Crohn-betegség esetén a végbéltől egészen a szájnyílásig terjedhetnek a gyulladással érintett területek. Emiatt az IBD számos egyéb tápcsatornai betegséghez hasonló tünettel járhat, tehát kezelőorvosának teljes bizonyossággal ki kell zárnia a hasonló tüneteket produkáló betegségeket, mint amilyen a vakbélgyulladás, a diverticulitis, a bakteriális bélfertőzés, vékonybél kontaminációs szindróma,  vagy az irritábilis bél szindróma (IBS).

 

A gyulladásos bélbetegség (IBD) diagnózisa

Forrás: Med.unc. edu

A következő vizsgálatokra számíthat az IBD kivizsgálásának folyamatában:

  • Anamnézis felvétele

Először az orvosa részletesen kikérdezi Önt a tapasztalt tünetek jellegéről, a panaszok fennállásának idejéről és az eddigi életmódjáról. Kitér arra is, hogy a családban milyen betegségek fordultak elő. Érdemes tehát a tünetekkel kapcsolatban minden fontos információt átgondolnia a konzultáció előtt.

  • Fizikális vizsgálat

Az orvos érzékszervi vizsgálatot végez, kézzel áttapintja és megnyomkodja a beteg hasát és beleit, amely a bélrendszer aktuális állapotáról árulkodhat, valamint extraintestinalis tünetek felderítése miatt megvizsgála bőrét, ízületeit.

  • Laborvizsgálat

Jelenleg még nem létezik olyan speciális teszt, amely alkalmas lenne a colitis ulcerosa vagy a Crohn-betegség direkt kimutatására, ugyanakkor a betegségre utaló jelek a vérből is megfigyelhetők, ilyen például megnövekedett fehérvérsejt és vérlemezke (Thrombocyta) szám, az alacsony albuminszint vagy a megnövekedett C-reaktív protein (CRP) – ez utóbbi érték jelzi az akut gyulladásos folyamatokat. Amennyiben a Crohn-betegség hosszabb ideje tart, a beteg szervezete kevésbé képes a tápanyagok megfelelő felvételére. Ennek következtében vérszegénység, vas,folsav-, D-vitamin- és B12-vitamin-hiány lép fel. Mindezek a tünetek valószínűsítik a Crohn-betegség meglétét.

  • Székletvizsgálat

Bélbetegségek gyanúja esetén gyakori, részben differenciáldiagnosztikai eszköz a székletvizsgálat, amelyből kiderülhet, fennáll-e vérzés, illetve mi okozza a panaszait (hiszen ez akár fertőzés, parazita vagy egyéb jellegű gyulladás is lehet).

  • Béltükrözés (kolonoszkópia)

A biztos diagnózishoz általában béltükrözésre is szükség van. Ennek során az orvos egy optikai rendszerrel összekötött rugalmas csövet vezet be a végbélnyíláson keresztül a végbélbe, ahonnan lassan továbbítja azt a vastagbél felsőbb szakaszaiba. Az eszköz végén mini videokamera van, melynek segítségével a vizsgálatot végző orvos monitoron látja és gondosan átvizsgálja a belek nyálkahártyáját. A vizsgálat közben szövetminta vételére is sor kerül, amit patológus szakorvos vizsgál meg mikroszkóp segítségével, majd felállítja a diagnózist. Amennyiben béltükrözésre is sor kerül, orvosa el fogja mondani a legfontosabb tudnivalókat (pl. szükséges-e hashajtózni a vizsgálat előtt). Fontos azonban, hogy ilyen típusú beavatkozás előtt tájékoztassa orvosát arról, ha véralvadásgátlót szed!

  • Képalkotó vizsgálatok

A bélrendszer ultrahangos, computertomographiás (CT), mágneses rezonancia (MR) vagy röntgenvizsgálatára általában akkor van szükség, ha az orvosok speciális kérdésekre szeretnének választ kapni. Ugyanakkor a komplex kivizsgálás egyik fontos részét képezhetik ezek az eszközök, melyeknek legfőbb előnye, hogy fájdalommentesen adnak fontos információkat a beteg állapotáról.

Tudjon meg többet az IBD kivizsgálása során alkalmazott képalkotó eljárásokról

 

Fontos, hogy megbízzon orvosában!

Miután a gyulladásos bélbetegség gyanúja igazolódik, Önnek rendszeres kontrollra, konzultációra szükséges járnia, hogy a betegségét és az állapotát nyomon követhessék. Az elkövetkezendő kezelésekhez érdemes olyan szakembert választania, akiben megbízik, és aki a gyulladásos bélbetegségek szakértője. Mind a kórházakban, mind a magánpraxisokban vannak kifejezetten a gyulladásos bélbetegségekre szakosodott orvosok, akik munkáját gyakran szakasszisztensek segítik.

Amennyiben segítségre van szüksége az orvosválasztáshoz, keresse fel az IBD betegszervezeteket, akik folyamatosan frissítik a betegek által ajánlott orvosok listáját.

MCCBE

 

Lektorálta: Miheller Pál dr., gasztroenterológus szakorvos, Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika és Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály