A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

IBD – Örökletes betegség? Én okoztam? Fertőző?

Mindaddig, amíg nem ismeri teljesen, mit jelent a betegsége, felmerülhetnek olyan kérdések, amelyek alapvető fontosságúak, és meghatározhatják az állapotához való hozzáállását és érzéseit. Sorra vesszük a leggyakoribb kérdéseket, továbbá az IBD-hez fűződő általános félreértéseket is segítünk eloszlatni.

Rendelkezik már egyfajta ismerettel a betegségéről? Igyekezzen a lehető legtöbbet megtudni róla! Csak abban az esetben tudja helyesen kezelni az állapotát, ha megérti, milyen vizsgálatok szükségesek, továbbá hogyan hatnak a gyógyszerek.

 

Ne feledje!

A kezelés csak akkor hatásos, ha a gyógyszereit rendszeresen és az előírásoknak megfelelően szedi!

 
 

Örököltem a gyulladásos bélbetegséget?

Az IBD kiváltó okaira egyelőre sajnos nincsen tudományos bizonyíték, ezért nem okolhatjuk egyértelműen a genetikát a kialakult állapotért. Ugyanakkor az eddigi megfigyelések és kutatások eredményei azt mutatják, hogy mind a Crohn-betegség, mind a colitis ulcerosa esetén csekély fokú családi halmozódás mutatkozik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a családtagok között már előfordult valamelyik betegség, akkor kicsivel nagyobb az esély rá, hogy újból felüti a fejét a családban.

Én tehetek a betegségemről? Az életmódom lehet az oka?

Korábban úgy tartották, hogy a stressz és az étkezési szokások is az IBD kiváltó okai lehetnek, ez a feltevés azonban mára megdőlt. Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a lelkiállapot vagy bizonyos ételek provokálhatják a bélrendszer krónikus gyulladását. Mindemellett azonban van néhány olyan életmódbeli tényező, amely az IBD rizikófaktora lehet, melyek között jelentős szerep tulajdonítható a dohányzásnak.

A feltételezett okok közül jelenleg leginkább az immunrendszer szerepét emelik ki a szakemberek, amelynek valamilyen zavara folytán a védekezőképesség rendellenes módon nem csak a szervezetben gyulladást okozó mikroorganizmusok ellen védekezik, hanem a szervezetbe kerülő jótékony baktériumok vagy az ételek ellen is, amely folyamatos gyulladást és szöveti károsodásokat (fekélyeket) okoz.

Fertőző a gyulladásos bélbetegség?

Krónikus betegségről van szó, azonban nem fertőző sem a Crohn-betegség, sem a colitis ulcerosa, ezért nem kell attól tartania, hogy másokat megfertőz, vagy attól, hogy IBD-s betegtől elkaphatja a betegséget.

Gyakori tévedések az IBD-vel kapcsolatban

  • Nincs megoldás a gyulladásos bélbetegségre – Tévhit

Igaz ugyan, hogy gyógyíthatatlan betegségről van szó – csakúgy, mint mondjuk a cukorbaj vagy a magas vérnyomás esetébe. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy nem létezik terápia, amely segíthet. Az IBD kezelésével megelőzhetők a későbbi szövődmények, és ami szintén fontos, tünetmentessé tehető a betegség. Ez azt jelenti, hogy - csakúgy, mint a cukorbetegeknél és a magas vérnyomásosoknál - teljes életet is lehet élni mellette. Terápiája a súlyosság függvényében lehet gyógyszeres vagy műtéti, illetve magában foglalja az életmód megváltoztatását és az étkezési szokások átformálását.

  • Az IBD ritka betegség – Tévhit

Sajnos sokkal gyakrabban fordul elő gyulladásos bélbetegség, mint ahányszor hallunk róla. Csak Magyarországon közel 45 ezer embert érint, világszerte pedig több millió regisztrált betegről tudunk. Tehát valójában az általános tájékozatlanság az oka annak, hogy nem ismerjük annyira ezeket a kórképeket, mint más krónikus betegségeket.

  • Ha elmúlnak a tünetek, nincs szükség a gyógyszerekre – Tévhit

A betegség kiújulásának egyetlen eszköze, ha pontosan betartja az orvosi utasítást, amely egy beállított gyógyszeres kezelés esetén azt jelenti, hogy akkor is folytatni kell, ha aktuálisan jó a közérzete és nincsenek tünetei. Sajnos a gyulladás krónikus, ezért nem szabad azt gondolni, hogy a panaszmentesség gyógyulást jelent, és folytatni kell a gyógyszerek alkalmazását ebben az időszakban is.

Találja meg a saját módszereit!

Eleinte különösen nehéz lehet a krónikus gyulladásos bélbetegséget elfogadni és azzal foglakozni. Sokkal egyszerűbbnek tűnik a gondolatot elnyomni, a betegséget a mindennapoktól távol tartani, azzal nem foglalkozni. De vajon ez a helyes módszer? Esetleg jobban érezheti magát, ha a barátaival és családtagjaival nyíltan beszél a colitisről vagy a Crohn-betegségről?

Biztos lehet benne, hogy mindezek a kérdések és félelmek teljesen természetesek és hozzátartoznak a betegség feldolgozásának folyamatához. Ne akarjon egyedül megbirkózni vele! Találja meg a saját módszereit! Van, akinek az segít, ha beszél az akut fellángolásáról, másnak a blogolás, esetleg egy terapeuta vagy támogató csoport könnyíti meg a lelkét. Azt, hogy mi lesz az Ön útja, nem lehet előre tudni, de az idő múlásával, ahogy egyre többet tanul a következő fellángolásból, egy közelgő kolonoszkópiáról vagy a feltett kérdéseiből, jobban fogja tudni, hogyan kezelje a betegségét a saját, személyes módján. Bízzon magában!

 

Lektorálta: Miheller Pál dr., gasztroenterológus szakorvos, Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika