A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Mi az a gyulladásos bélbetegség?

Ijesztő diagnózissal szembesül az a beteg, akinél gyulladásos bélbetegséget állapítanak meg. Ilyenkor rendszerint különböző érzések és kérdések kavarognak az ember fejében: Mi vár most rám? Mitől lettem beteg? Meggyógyulhatok? Miért pont én? Segítünk megérteni, hogy mi történik a betegség megjelenésekor, és mi várható a diagnózis után.

Gyulladásos bélbetegségként, vagy más néven IBD-ként (Inflammatory Bowel Disease), ismerjük a bélrendszer krónikus gyulladásával járó kórképeket: a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát (fekélyes vastagbélgyulladás). Hazánkban közel 45 ezer embert érintenek ezek a betegségek. Közös jellemzőjük, hogy élethosszig fennálló, gyógyíthatatlan, de jól kezelhető betegségek. A megfelelő terápia mellett tünet- és panaszmentesség is elérhető, a betegek az egészségesekkel megegyező életminőségben élhetnek, dolgozhatnak.

Mi okozhat IBD-t, és mi nem?

A gyulladásos bélbetegségek okát mindeddig sajnos nem igazolták a tudományos kutatások, így pontosan nem ismerjük a kiváltó okokat. A szakértők többségének véleménye szerint különböző tényezők együttese vezethet az IBD megjelenéséhez. Ezek között a genetikai adottságok (bizonyos gének és a családi halmozódás), a környezeti tényezők (vírus- vagy baktériumfertőzések), illetve az immunrendszerben bekövetkező zavar szerepelnek a legvalószínűbb rizikófaktorként. A betegeknél olyan hibás immunreakciók figyelhetők meg, melyek a gyulladást nem képesek leküzdeni, emellett pedig az egészséges bélfalat is károsítják.

IBD előfordulása gyakoribb a fejlett országokban. Egyes tanulmányok szerint, a betegség kialakulásához az urbanizációs tényezők, a „nyugatias” életforma, az étrendi változások, a dohányzás, a pollenek és kémia ártalmak is hozzájárulhatnak.

Bizonyítást nyert azonban, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben a táplálkozás, a stressz vagy a szorongás önmagukban nem váltják ki a gyulladásos bélbetegséget.

Krónikus betegség, de nem az idősek betegsége

Az elmúlt években a fejlett ipari országokban növekvő tendenciát mutat a krónikus gyulladásos bélbetegségek megjelenése, de alapvetően a világ minden táján ismert kórképről van szó. Az IBD bármely életkorban kialakulhat, de a betegek döntő többsége a 15-30 éves korosztályból származik.  A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás előfordulása nőknél valamivel gyakoribb.

Figyelmeztető jelek, amelyek IBD-re utalnak

A hasmenés (különösen a véres vagy nyákos típus), a hasi fájdalom, a puffadás, a rossz közérzet és a fáradékonyság az IBD két különböző típusának közös jelei lehetnek. Crohn-betegség fennállásakor az egész has területén jellemző a fájdalom, és fogyás, valamint vitaminhiány és alultápláltság is megfigyelhető. Ezzel szemben a colitis ulcerosa sürgető székelési ingerrel, illetve emésztőrendszeren kívüli tünetekkel (pl. bőrtünetekkel, ízületi fájdalommal) is jár.

Cikkeinkben számos kérdésre választ kaphat, hasznos linkeket és címeket találhat, amik segíthetnek eligazodni a kezdeti bizonytalanságban, és támogatást nyújtanak a terápia során is. Javasoljuk, hogy rendszeresen konzultáljon a kezelőorvosával, hiszen ő ismeri a legjobban az Ön egyéni tüneteit és a modern terápiás lehetőségeket. Előfordulhat, hogy időnként az állapota nem javul olyan gyorsan, mint szeretné, ennek ellenére legyen türelemmel maga és a betegsége iránt.

 

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály és Miheller Pál dr., gasztroenterológus szakorvos, Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika