A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Mi történik egy IBD-s beteg szervezetében?

Hogy jobban megértsük, mi zajlik egy gyulladásos bélbetegséggel élő beteg testében, fontos megismernünk az emésztési folyamat működését. Miért és milyen zavart eredményez az IBD (Inflammatory bowel disease)? Röviden összefoglaljuk.

Az emésztés egészséges folyamata

Szervezetünk emésztés közben a táplálékkal bevitt makro- és mikro tápanyagokat alakítja át számunkra hasznos eredménnyé, energiává. Az elfogyasztott élelmiszer emésztése már a szájüregben, a fogak és a nyál enzimeinek segítségével elkezdődik. A pépes élelmiszer innen a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, ahol találkozik a savas gyomornedvvel. Ennek az adalékanyagnak, és az élelmiszer mechanikai feldolgozásának köszönhetően kerül az élelmiszer kis adagokban a gyomorkimeneti nyíláson (pylorus) át a vékonybélbe.

A vékonybél a nyombélből (duodenum), az éhbélből (jejunum) és a csípőbélből (ileum) áll. A nyombélben a gyomorpép a hasnyálmirigy és az epe által termelt emésztőnedvekkel keveredik, melyek segítik az élelmiszer tápanyagokra való lebontását. Ezt követően a következő vékonybélszakaszok extrém méretű nyálkahártyáján keresztül az összes fontos tápanyag felszívódik, a vérbe kerül és a test minden fontos szervéhez eljut. Jó tudni, hogy az ileumból szívódik fel a B12-vitamin, az epesavak és más fontos tápanyagok is. A vékonybél a vastagbélbe torkollik, ahová a már emésztett táplálék a bélmozgással kerül tovább.

A vastagbél a végbélig (rectum) tart és több részből áll. A felszívódást követően a megemésztett táplálékból itt víz és ásványi anyagok szívódnak fel, a béltartalom besűrűsödik és székletté formálódik, melyet a végbél tárol mindaddig, míg a gyűrű alakú záróizom (anus) megnyílásával ki nem ürül a szervezetből.

Forrás: Wikipédia

 

Hogyan változtatja meg ezt a folyamatot a gyulladásos bélbetegség megjelenése?

Az IBD az emésztés egyik leglényegesebb pontján, a tápanyag felszívódása közben avatkozik be a folyamatba, hiszen a gyulladt, fekélyes bél hiányosan vagy egyáltalán nem képes betölteni ezt az alapvető funkcióját.

Az emésztés lényegi pontjai a vékonybélben mennek végbe, a Crohn-betegség pedig gyakran érinti a vékonybél valamely szakaszát. A krónikus gyulladás következtében általában csak hiányosan képes feldolgozni az odáig eljutó tápanyagokat. Ennek köszönhetően a szervezet számára fontos anyagok (pl. B12-vitamin), az emésztést támogató enzimek (pl. a tejcukrot lebontó laktáz enzim) nem tudnak érvényesülni, továbbá az esszenciális mikro- és makro tápanyagok sem szívódnak fel a megfelelő mértékben. Mindez azt eredményezi, hogy a Crohn-betegek jellemzően rossz étvágyúak, és gyakran alultáplálttá válnak vagy vitaminhiánnyal küzdenek, amely vészes vérszegénységet és további szövődményeket okozhat. A Crohn-betegséggel élők több mint 40%-ánál figyelhető meg a B12-vitamin hiánya, amely élethosszig tartó vitaminpótlást is indokolhat. További problémát okoz, hogy a hiányos felszívódás miatt a vastagbélbe olyan táplálék kerül, ami a víz felszívódásában is zavart eredményez, melynek gyakori következménye a betegséggel együtt járó hasmenés.

A vastagbél gyulladásával járó colitis ulcerosa kizárólag az emésztés utolsó szakaszait érinti, ahol a vízmegtartást és az ásványi anyagok felszívódását akadályozhatja meg. Ebben a betegségben a vékonybélből az egészséges emésztésnek megfelelő állapotban jut tovább a táplálék a vastagbélbe. Ennek köszönhetően a colitises betegeknél ritkán fordul elő alultápláltság. A vastagbél hibás működéséből fakadóan azonban a víz felszívódása nem teljes, tehát a bélsár nem tud kellőképpen besűrűsödni. Ez a kiváltó oka a rendszeres hasmenéses panaszoknak. A hasmenés súlyossága a vastagbél gyulladásának mértékével egyenesen arányos, és akár súlyos is lehet. Mivel a colitis ulcerosa fellángolása idején a cél a vastagbél tehermentesítése, így a panaszok enyhítése érdekében igen nagy jelentősége van a megfelelő táplálkozásnak.

 

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály