A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

A gyulladásos bélbetegség biológiai kezelése

Miheller Pál dr., gasztroenterológus (Semmelweis Egyetem, II. Belgyógyászati Klinika)

 

A gyulladásos bélbetegség kezelésében a biológiai szerek gyökeres változásokat hoztak.             

Mit jelent pontosan a biológiai kezelés?

A hagyományos gyógyszerkészítés során kémiai úton állítják elő a bizonyítottan hatékony, a szervezet számára azonban testidegen hatóanyagokat.

A tudomány fejlődésével feltérképezhetővé vált a gyulladásos folyamat, megismertük annak számos sejtes résztvevőjét, illetve a sejtek közti kommunikációt bonyolító molekulákat – tudományos nevén citokineket. A biológiai gyógyszerek előállításakor a többnyire fehérjetermészetű citokinek ellen létrehoznak egy immunológiai ellenanyagot, amely maga is fehérje. A már kifejlesztett ellenanyagot azután nem kémiai eszközökkel, hanem élő szervezetek, például különböző sejttenyészetek vagy baktériumok segítségével – tehát biológiai úton – állítják elő nagy mennyiségben.

A biológiai szerek csoportosítása aszerint történhet, hogy melyik ponton szólnak bele a gyulladásos folyamatokba, melyik jelátviteli molekulára hatnak – általában gátló módon.

Azt, hogy egy betegnek melyik hatóanyagcsoportba tartozó biológiai készítményt adjuk, számos szempont befolyásolja, döntően a beteg kora, állapota, kísérő betegségei, illetve betegségének súlyossága.

A biológiai terápiáról kezelőorvosától kérhet bővebb tájékoztatást!