A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Az IBD gyógyszeres kezelése

Ma már számos hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, amellyel megfékezhetőek a colitis ulcerosa vagy a Crohn-betegség okozta kellemetlen tünetek, így a műtétek is egyre ritkábbá válnak a betegségben szenvedők körében.

Érdemes tudni, hogy minden gyulladásos bélbetegségben szenvedő beteg egyéni terápiában részesül, függően a betegség súlyosságától, a bélben való elhelyezkedésétől és a betegség tüneteitől. Habár a gyulladásos bélbetegség ma még nem gyógyítható, a panaszok enyhítésében és a szövődmények megelőzésében nagy segítséget jelentenek a modern gyógyszerek. Milyen típusú készítmények alkalmasak az IBD kezelésére?

Aminoszalicilátok

Míg az 5-aminoszalicilátok az enyhe és súlyos colitis ulcerosa kezelésében ma is az elsőként választandó szerek mind aktív betegségben, mind a remisszió fenntartásában, a Crohn- betegség kezelésében szerepük kevésbé egyértelmű. Ennek ellenére ebben a kórképben is a leggyakrabban alkalmazott szerek közé tartoznak.

Nagy előnyük, hogy:

  • szájon át adhatók, de kúp, sőt gyógybeöntés formájában helyileg is alkalmazhatók
  • mellékhatásaik jól ismertek hosszú éveken át szedhetők
  • felszívódásuk csekély, így hatásuk nagyrészt az emésztőcsatornában érvényesül

Ezen gyógyszerek felépítésük és bevonatuk szerint a tápcsatorna különböző részein fejtik ki hatásukat. A forgalomban lévő, szájon át szedhető készítmények közül van, amelyik csak a vastagbélben hat, van, amelyik a vastagbél-vékonybél találkozásánál és a vastag- bélben fejti ki hatását, és van olyan készítmény, amely már a gyomorban aktívvá válik és a magasabb vékonybélben is hat.

Szulfaszalazin: a gyógyszer főleg azokban az esetekben hatékony, amikor a gyulladás a vastagbelet is érinti. Azonban a gyógyszernek számos mellékhatása van, ilyen például a gyengeség, a hányinger, az émelygés vagy a hasi fájdalom.

Kortikoszteroidok

Köznapi használatban szteroidok, a leggyorsabb és legerélyesebb gyulladáscsökkentő készítmények, a mellékvesekéreg hormonjait tartalmazzák.

Tablettában és injekcióban is adhatók. Ez a gyógyszercsoport az immunrendszer gyulladást serkentő sejtjeinek működését gátolja, az általuk termelt gyulladáskeltő anyagokat (mediátorokat) órák alatt hatástalanítja, így súlyos esetekben életmentő.

Alkalmazhatóságát időben korlátozza a mellékhatások sora, melyek közül ki kell emelni a maradandó károsodásokat, így a szemben a szürke hályog és a glaukóma keletkezését, a csontokban pedig a csontritkulást és a csontelhalást.  Ezekre a szervekre az élet során alkalmazott szteroid-kúrák mellékhatása összegződik.

Fenntartó kezelésben a szteroidok nem hatékonyak, tartós adás kivételes esetektől eltekintve a gyógyszer hatékonyságának megszűnését (rezisztencia) és/vagy függőség kialakulását (dependencia) idézi elő.

Budezonid: egy különleges tulajdonságú szteroid-molekuláról van szó, lokális szteroidról, melynek vagy alig, vagy egyáltalán nincsenek szteroid mellékhatásai. Tabletta, granulátum és végbélhab formájában is kapható.

Immunszuppresszív szerek

Az immunszuppresszív szereket több évtizede alkalmazzák gyulladásos bélbetegségekben.

Gyulladásgátlóként a szükséges dózis és így a várható mellékhatás is jelentősen kisebb, mint a szervátültetés során vagy hematológiai-onkológiai profilban alkalmazva.

Azathioprin: a gyulladáskeltő, aktivált immunsejtek működését gátolja, és így egyúttal erősíti a gyulladást fékező folyamatokat. Tablettában alkalmazzák, injekciós formáját ritkán.

Lassan épül be a szervezetbe, hatása csak több hét után várható. Szedése nem kúraszerű, mellékhatás hiányában hosszú évekig lehet szedni. Adagja testsúlytól függ, 1-3 mg/kg, általában 2 mg/kg adagban szoktuk alkalmazni gyulladásos bélbetegség esetén. A sipolyok záródását eredményezheti, gátolja a heges szűkület kialakulását. A szedés kezdetén a fehérvérsejtszám, később a vérkép és a májműködés évente többszöri ellenőrzése szükséges, így csak együttműködő beteg szedheti.

Methotrexat: a szer adására akkor kerül sor Crohn-betegségben, amikor azathioprin szedése mellékhatás miatt nem lehetséges. Heti 3×2,5 mg vagy heti 3×5 mg adagban tabletta formájában alkalmazzák. A vérkép és a májműködés rendszeres ellenőrzése szükséges. Terhességben nem adható. Folsav együttes adása feltétlenül szükséges, mert folsavhiányt okoz

Cyclosporin: elsősorban colitis ulcerosa kezelésében alkalmazzuk, amikor azathioprin szedése mellékhatás miatt nem lehetséges.

Biológiai terápia

A gyulladásos bélbetegség kezelésében a biológiai szerek gyökeres változásokat hoztak. De mit jelent pontosan a biológiai kezelés?

A hagyományos gyógyszerkészítés során kémiai úton állítják elő a bizonyítottan hatékony, a szervezet számára azonban testidegen hatóanyagokat. A tudomány fejlődésével feltérképezhetővé vált a gyulladásos folyamat, megismertük annak számos sejtes résztvevőjét, illetve a sejtek közti kommunikációt bonyolító molekulákat – tudományos nevén citokineket.

A biológiai gyógyszerek előállításakor a többnyire fehérjetermészetű citokinek ellen létrehoznak egy immunológiai ellenanyagot, amely maga is fehérje. A már kifejlesztett ellenanyagot azután nem kémiai eszközökkel, hanem élő szervezetek, például különböző sejttenyészetek vagy baktériumok segítségével – tehát biológiai úton – állítják elő nagy mennyiségben. A biológiai szerek csoportosítása aszerint történhet, hogy melyik ponton szólnak bele a gyulladásos folyamatokba, melyik jelátviteli molekulára hatnak – általában gátló módon.

Azt, hogy egy betegnek melyik hatóanyagcsoportba tartozó biológiai készítményt adjuk, számos szempont befolyásolja, döntően a beteg kora, állapota, kísérő betegségei, illetve betegségének súlyossága.

Az IBD gyógyszeres kezeléséről kezelőorvosától kérhet bővebb tájékoztatást!

 

Forrás: Dr. Miheller Pál, gasztroenterológus szakorvos, www.ced-trotzdem-ich.de, Csiba Krisztina, fordító, Tóháti Zsuzsa, szerkesztő, Molnár Judit, szerkesztő (WEBBeteg Kft.)

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály