A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Léteznek alternatív megoldások IBD-s panaszokra?

Reinhardt István dr.

 

Azoknál a krónikus betegségeknél, amelyekre a klasszikus orvostudomány nem, vagy nem mindig tud elég hatékony kezeléssel szolgálni, a betegek gyakran fordulnak az alternatív medicinához. Ezen gyógymódok közös jellemzője, hogy hatékonyságukra általában kevés a tudományos bizonyíték. Nincs olyan szigorú hatósági ellenőrzésük, mint a gyógyszereknek, ráadásul a gyógynövényeknek és étrend-kiegészítőknek is lehetnek veszélyes mellékhatásaik vagy kölcsönhatásaik. Ugyanakkor hatékonyan kiegészíthetik a gyógyszeres terápiát, és lehetőséget kínálnak arra, hogy a beteg aktívan részt vegyen saját gyógykezelésében.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány lehetőséget. Mielőtt azonban bármelyiket kipróbálná, egyeztessen kezelőorvosával! Ne cserélje le önkényesen az orvos által beállított gyógyszereket!

Probiotikumok

Egyes kutatók úgy vélik, hogy jótékony hatású lehet, ha az egészséges emésztőrendszerben megtalálható baktériumokat – azaz probiotikumokat – bejuttatjuk a tápcsatornába. A tudományos bizonyítok korlátozottak, de vannak ígéretes eredmények. Az eddigi tapasztalatokból azonban világosan látszik, hogy az egyes probiotikumok hatásmechanizmusában és így terápiás hatásában jelentős különbségek lehetnek. Egy másik fontos megfigyelés, hogy a kísérletes modellekben kapott eredmények a való életben nem mindig megismételhetők. Például a kísérletesen előidézett colitis kezelésében hatékony Lactobacillus törzsek felnőttek és gyermekek Crohn-betegségében hatástalannak bizonyultak. Ugyanakkor például a Saccharomyces boulardii baktériumot a meszalazin mellé adva hatékonyabban tartotta a Crohn-betegeket tünetmentes állapotban, mint a meszalazin önmagában.

Kiegészítés: probiotikum alkalmazása mikor javasolt?  Légúti, fogászati, vagy alapbetegség fellángolása miatt alkalmazott antibiotikus kezelés mellé. Hogyan válaszunk probiotikumot? Mi számít: kiszerelés, baktériumtörzsek száma, stb.

Prebiotikumok

A prebiotikumok – a hasznos baktériumok növekedését serkentő természetes élelmiszerösszetevő – elméletileg fokozhatják a probiotikumok hatását, ezért kézenfekvő gondolat a probiotikumok és a prebiotikumok kombinálása. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, melyik prebiotiotikumot melyik probiotikummal kombináljuk. Számos prebiotikum létezik, így az összes probiotikum–prebiotikum-kombináció kipróbálása óriási feladat, akár a tudomány, akár egy beteg számára. Ezen a területen a jól tervezett klinikai vizsgálatok hiánya miatt még nehezebb megalapozott állításokat megfogalmazni.

Halolaj

A halolaj gyulladáscsökkentő hatású és vannak olyan eredmények, amelyek alapján a hatékony lehet a halolaj hozzáadása az aminoszalicilátokhoz, de ez nem bizonyított. A halolaj ráadásul hasmenést okozhat, ami a gyulladásos bélbetegségben nem kedvező.

Aloe vera

Az aloe vera szintén gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki colitis ulcerosában, azonban a halolajhoz hasonlóan szintén okozhat hasmenéses panaszokat.

Kurkuma

A fitoterápia egy gyakran alkalmazott alternatív gyógymód. Ennek számos típusú gyógynövény lehet a része, pl. kurkuma, kamillavirág kivonat, áfonyalé, mirha, ördögkarom, borsmentaolaj, gyömbér. Ezek közül az egyik legismertebb a kurkuma, mely egy sárga színű polifenol vegyületet, kurkumint tartalmaz. Számos, egészségre kedvező, vélt vagy valós hatását tartják számon. Egy vizsgálatban meszalazinhoz adva kedvezőbb hatású volt a tünetmentes állapot elérésében, mint a meszalazin önmagában. A bizonyossághoz azonban további vizsgálatok szükségesek.

Akupunktúra

Az ősi kínai tűszúrásos gyógymódnak mind a hatékonysága, mind a tudományos háttere tisztázatlan és ellentmondásos. Nincs ez másként a gyulladásos bélbetegségek területén sem. Számos vizsgálatot végeztek el mind Crohn-betegségben, mind colitis ulcerosában szenvedő betegekkel. Ezek némelyike pozitív eredményt hozott, azonban a vizsgálatok tudományos szempontból gyakran gyenge minőségűek, így az akupunktúra hatásosságára IBD-ben továbbra sincs kielégítő bizonyíték. Az akupunktúra ugyanakkor alacsony kockázatúnak tekinthető mindaddig, amíg a beteg az egyébként beállított terápia kiegészítéseképpen, nem pedig ahelyett próbálkozik vele. Az enyhe vagy közepesen súlyos fellángolásoktól szenvedő betegek esetén fájdalomcsillapító hatással bírhat.

Mielőtt bármelyik módszert kipróbálná, egyeztessen kezelőorvosával!

 

Források: Cheifetz AS, Gianotti R, Luber R, et al. Complementary and Alternative Medicines Used by Patients With Inflammatory Bowel Diseases. Gastroenterology 2017; 152(2): 415–429.e15.

Mayo Clinic Staff. Inflammatory bowel disease (IBD). Alternative medicine. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/basics/alternative-medicine/con-20034908 Utolsó elérés: 2017-03-06.