A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Melyik kezelés a megfelelő számomra?

A gyulladásos bélbetegség ugyan nem gyógyítható, de a diagnózis felállítása után, a gyógyszeres terápia megkezdésével a kellemetlen tünetek jelentősen enyhíthetők, a fellángolás periódusai pedig lerövidíthetők. Milyen tényezők határozhatják meg, hogy melyik terápiás módszer felel meg nekem?

A betegség hatékony kezelése érdekében elsősorban arra van szükség, hogy az orvos kizárja az egyéb gasztrointesztinális betegségek lehetőségét. Erre a legnagyobb bizonyosságot a beteg kikérdezése (anamnézis felvétel), a képalkotó vizsgálatok, az endoszkópos vizsgálatok és a kolonoszkópia (béltükrözés) együttes eredményei adnak.

Milyen kezelési lehetőségek közül választhatok?

A gyulladásos bélbetegség mindkét megjelenési formája, a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség is folyamatos kezelést igényel, melyet még a remisszió, vagyis a betegség tünetmentes időszaka idején is folytatni szükséges.

A diagnózis felállítása után először a beteg gyógyszeres kezelése kezdődik meg. Mivel számos hatékony gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre a betegség okozta tünetek enyhítésére, ezért műtétre csak nagyon ritkán kerül sor. A sebészi beavatkozás akkor indokolt, amikor a tünetek súlyosak, a gyógyszeres terápiára nem reagál a szervezet, esetleg valamilyen szövődmény gyanúja merül fel.

A gyógyszeres kezelést a beteg az orvosával való egyeztetés után kiegészítheti olyan alternatív gyógyászati módszerekkel, mint az akupunktúra, a homeopátia vagy a fitoterápia. Fontos azonban megjegyezni, hogy az alternatív módszerek kizárólagos alkalmazása nem képes a betegséget kordában tartani, ezért ez minden esetben csak kiegészítő terápiaként kerülhet szóba.

Bővebben az alternatív kezelési módszerekről

A gyógyszeres terápia mellett jelentős szerepe van a megfelelő, kímélő táplálkozási szokásoknak és a rendszeres, de semmiképp sem megerőltető testmozgásnak. A testmozgás segíthet a gyógyszeradagok csökkentésében (természetesen orvossal való konzultációt követően), valamint a jó közérzet fenntartásában.

Bővebben a táplálkozásról

Bővebben a mozgásról

Melyik kezelés való nekem?

A terápia meghatározásánál a legfontosabb szempontok a következők:

  • Az Ön egyéni eredményei

  • Az aktuális állapota

  • A betegség stádiuma, lefolyása

Kezelőorvosa olyan gyógyszereket fog felírni Önnek, melyek csökkentik a betegség kiújulásának kockázatát, illetve lerövidítik a fellángolások periódusait. Mindemellett Ön is tehet azért, hogy a kellemetlen tüneteket csökkentse, és hogy jobban érezze magát. Ehhez be kell tartania a gyógyszerszedési szabályokat, valamint az életvitelét a betegség okán megváltozott körülményekhez szükséges igazítania.

Annak érdekében, hogy egy kezdeti fellángolást időben kezeljenek, rendszeresen keresse fel orvosát a betegség tünetmentes periódusainak ideje alatt is.

 

Forrás: www.ced-trotzdem-ich.de, Bak Marianna, Csiba Krisztina, fordító, Tóháti Zsuzsa, Molnár Judit, szerkesztő (WEBBeteg Kft.)

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály