A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

IBD szótár

A

Anamnézis: kórtörténet

Anémia (vérszegénység): A vérszegénység létrejöhet a vörösvértestek csökkent képződése, vagy fokozott pusztulása, megrövidült élettartama, valamint vérvesztés miatt. A csökkent képződés lehetséges okai közül, leggyakrabban a vashiányos forma fordul elő, de ok lehet még B12 vitamin, vagy folsav hiány is, amely IBD-ben gyakori. Tünetei a bőr, illetve a kötőhártya halványsága, fáradékonyság, fázékonyság, gyengeség, csökkent teljesítőképesség, ingerlékenység, fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás.

Autoimmun betegség: Akkor beszélhetünk autoimmun betegségről, ha az immunrendszer az eredeti funkciójától eltérő, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható valamilyen struktúra ellen.

Anus: végbélnyílás, ánusz

 

B

Bal oldali colitis: a végbélnek és a vastagbél bal oldali szakaszának (a szigma- és a leszálló vastagbélszakaszt foglalja magába) gyulladása, a colitis ulcerosa nagyon gyakori típusa.

Benignus: jóindulatú betegség vagy daganat esetében használt kifejezés.

Bélelzáródás (ileus): elzáródás jöhet létre a bélben keletkező szilárd akadály megjelenése esetén (pl. daganat, felhalmozódott bélsár), amely miatt a bélben lévő táplálék és salakanyag nem tud továbbhaladni és távozni. A bél kitágul, a pangó béltartalom pedig gyulladást okoz, és könnyen eredményezheti a bélfal repedését is. A béltartalom kiáramlása a hasüregbe életveszélyes állapotot eredményezhet!

Biologikumok: biotechnológiával előállított fehérjék, amelyek célzottan avatkoznak be a gyulladási folyamatokba és blokkolják azokat.

Biopszia: szövettani mintavétel a finomszövetes (mikroszkópos) vizsgálathoz, gyulladásos bélbetegeknél gyomor-és béltükrözés során vesznek szövetmintát.

 

C

Colitis ulcerosa: krónikus gyulladásos bélbetegség, amely általában a vastagbél legalsó szakaszán, a végbélben kezdődik, és onnan terjed felfelé. A gyulladás általában a vastagbél nyálkahártyájára korlátozódik.

Crohn-betegség: a krónikus gyulladásos bélbetegségek egyike. A Crohn-betegség a teljes emésztőtraktus bármely részét érintheti. A legtöbb Crohn-betegnél a vékonybél-vastagbél átmenet érintett. A gyulladás a bélfal valamennyi rétegébe behatolhat, és néha a fekély (nyílt nyálkahártyahiány) teljesen áthatol a bélfalon.

CRP (C-reaktív protein): egy vérben található fehérjetípus, amelynek emelkedett szintje jelzi az akut gyulladásos folyamatokat.

CT (computeres tomográfia): egy röntgensugárzáson alapuló vizsgálati módszer. Lényege, hogy nem egy rögzített irányból készülnek a képek a vizsgált területről, hanem haránt irányú képszeletek készülnek, lehetővé téve a háromdimenziós ábrázolást. Számos kóros folyamat (vérzés, daganat) következtében megváltozik az adott terület sugárelnyelő képessége, mely a CT-vel pontosan lokalizálható, míg a hagyományos röntgentechnikával nem volt az. A vizsgálat során gyakran szükség lehet kontrasztanyag alkalmazására is, melyet egy kis vénán keresztül juttatnak be az érrendszerbe.

 

D

Diarrhoe: hasmenés

Diverticulitis: A divertikulum a vastagbél kiöblösödését jelenti, kialakulásának legfőbb oka a rostszegény táplálkozás.

Dózis: adag

 

E

Endoszkóp, endoszkópia: Az endoszkópot a száj- vagy a végbélnyíláson vezetik be a szervezetbe, attól függően, hogy mely szerv vizsgálata a cél. A vizsgálatok kellemetlenek, ám rövid ideig tartanak, és a fájdalmasabb beavatkozások fájdalomcsillapító és enyhe nyugtató gyógyszerek védelmében történnek. Az endoszkóp végén egy apró kamera található, amelynek a monitorra vetülő képe alapján az egyes betegségek diagnosztizálhatók. Az endoszkópon keresztül bevezetett csipesz segítségével a szerv falából szövettani vizsgálatra (biopszia) minta nyerhető, sőt egyes elváltozások a csipesz segítségével el is távolíthatók.

Extraintestinalis: a bélrendszeren kívüli

Enterographia (CT/MR): olyan speciális képalkotó eljárás, amely a vékonybél gyulladásos folyamatainak kimutatására, így például a Crohn-betegség kiterjedésének és szövődményeinek feltárására alkalmas. A vizsgálatra megfelelően hidratált állapotban, éhgyomorra kell érkezni, és előző nap hashajtás is szükséges. A kb. 30 perces beavatkozás kontrasztanyag elfogyasztásával kezdődik, amely kitölti a vékonybelet. A vizsgálat megkezdése előtt általában egy injekciót is kapnak a páciensek, amely a bélmozgást mérsékli, így pontosabb képet ad a vizsgálat. Az enterográfia utáni hasmenés nem számít kórosnak.

 

F

Fistula, fisztula: lásd sipoly

Fekélyes vastagbélgyulladás: ld. colitis ulcerosa

 

G

Gasztroenterológus: az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel foglalkozó szakorvos

 

H

Hírvivő anyagok: célzottan szabályozzák az immunrendszer működését azáltal, hogy az immunsejtek bizonyos reakcióit idézik elő. Vannak a gyulladás kialakulásáért felelős és gyulladásgátló hírvivő anyagok.

 

I

IBD (inflammatory bowel disease): krónikus gyulladásos bélbetegségek, a magyar nyelvben is használatos rövidítés az angol névből (inflammatory bowel disease) származik. Két betegséget jelölnek a fogalommal: a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát.

Immunszupresszánsok=immunszupresszív gyógyszerek: olyan gyógyszerek, amelyek az immunrendszer működését elnyomják.

Integringátló: (szinonimái: integrinblokkoló, integrinantagonista) Olyan biologikum, amely az immunsejtek felszínén lévő egyik specifikus fehérjét blokkolja elsősorban olyan immunsejtek esetében, amelyek a bélrendszerben találhatóak meg, ily módon az integringátló a colitis ulcerosával járó gyulladásos folyamatokat gátolja.

 

K

Kolektómia: a vastagbél eltávolítása

Kolonoszkópia: vastagbéltükrözés, melynek során az orvos egy rugalmas endoszkópot (vékony cső, amelynek végén egy pici kamera és fényforrás van) vezet be a páciens végbélnyílásán keresztül a vastagbélbe. Az orvos így meg tudja ítélni a vastagbél állapotát, és a vizsgálat során lehetőség van szövetmintavételre is.

Kolorektális karcinóma: vastagbélrák (mivel a végbél a vastagbél része, az elnevezéssel a vastagbélrákot és a végbélrákot is jelölik)

Kolosztómia: mesterséges bélkivezetés, ld. sztóma

Kortikoszteroidok: olyan gyógyszerek, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek azáltal, hogy elnyomják az immunrendszer működését.

Krónikus gyulladás: tartós gyulladási folyamat, amely gyakran degeneratív (elfajulásos) károsodásokkal jár együtt.

 

M

Malignus: a kifejezés olyan egészségügyi állapotra utal, mely kezelés nélkül veszélyezteti az életet. Leggyakrabban rosszindulatú tumorok jellemzésére használják.

Mucosa: bélnyálkahártya, a bélfal legbelső rétege, a bélcsatornát belülről béleli. Colitis ulcerosa esetén a gyulladás ezt a szövetréteget érinti.

 

P

Pancolitis: a colitis ulcerosa egyik formája, amely a teljes vastagbél gyulladásos elváltozásával jár.

Polip (polypus): a végbélpolip a végbél nyálkahártyájából kialakuló elváltozás, mely vérzést, váladékozást és székletürítési gondokat okoz. A polipok kezdetben jóindulatú elváltozások, de elfajulhatnak, és rosszindulatú daganattá alakulhatnak. A kezelés a polip mérete és a szövettani mintavétel eredménye alapján történik.

Pseudopolypus (gyulladásos polip): a gyulladásos bélbetegséggel élő betegek szervezetében előfordulhatnak olyan, polipra hasonlító képletek, amelyek valójában nem egyeznek meg az ismert bélrendszeri polypusokkal. Az IBD okozta gyulladás következtében fekélyek alakulnak ki a bélrendszerben, amelyek gyógyulása hegesedéssel jár együtt, kisebb kinövéseket, egyenetlenségeket okozva a bélfalon, ezek a pszeudopolipok. A diagnózist szövettani vizsgálattal lehet felállítani, de például Crohn-betegeknél a bél nyálkahártyája általában úgynevezett macskakő-rajzolatot mutat, amely megkönnyíti a pszeudopolipok elkülönítését a bélrendszeri daganatokra hajlamosító normál polipoktól. A pszedudopolipok általában nem igényelnek különösebb beavatkozást.

 

R

Relapszus (relapsus): a betegség romlását, kiújulását jelent. Azokat a periódusokat nevezzük így egyes betegségek során, melyek a tünetmentes időszakot követik, amikor a beteg visszaesést, a panaszok fokozódását, fellángolását észleli.

Remisszió (remissio): a tünetek ideiglenes vagy tartós enyhülése krónikus megbetegedésekben, anélkül, hogy gyógyulás következne be. Nyugalmi időszaknak is nevezik.

 

S, Sz

Sipoly (fisztula): a sipolynak nevezett elváltozás jelentése kóros összeköttetés szervek vagy testüregek között (belső sipoly), melyen keresztül folyadék, szilárd anyag természetellenesen halad, vagy a külvilággal kóros összeköttetés jön létre. Tartós fennállásuk esetén a környező lágyrészekben krónikus gyulladást tartanak fenn, időnként akár tályogot okozva. A több hónapja meglévő sipolyok megoldása a sebészi beavatkozástól várható.

Szigmabél (colon sigmoideum): a vastagbélnek körülbelül 40 cm hosszú, S-alakban hajlott bélszakasza, amely a végbélhez csatlakozik.

Szigmoidoszkópia: a végbél és a szigmabél tükrözéses vizsgálata

Sztóma (anus praeternaturalis): a bélrendszer egyes megbetegedései okán válhat szükségessé a sztóma kialakítása, amely egy mesterséges bélnyílást jelent. Kialakítása során a bél egészséges részét a hasfalon készített nyíláson keresztül vezetik ki, amelyen keresztül a bélsár távozni tud. Alakja rendszerint kerek vagy ovális. A sztóma felhelyezése lehet átmeneti vagy végleges, és az alapbetegség jellegéből adódóan készülhet a vékony- és a vastagbélszakaszon is.

 

T

TNF-alfa-antagonisták: (szinonimái: TNF-alfa-blokkolók, TNF-alfa-gátlók) gyógyszerek, amelyek a TNF-alfa nevű hírvivő anyagot blokkolják.

Toxikus megacolon: a bél akut kitágulása, ami a bél megrepedéséhez, átszakadásához vezethet. A toxikus megacolon életveszélyes állapot, azonnali műtéti megoldást igényel.

Tumornekrózisfaktor-alfa (TNF-alfa): az immunrendszer központi szabályozója, súlyos gyulladásos reakciókat idéz elő betegségekben, például Crohn-betegségben és colitis ulcerosában.

 

U

Ultrahang, ultrahangos vizsgálat: az ultrahang (szonográfia) hanghullámok segítségével képet alkot a testben zajló folyamatokról. A különböző sűrűségű szövetek máshogyan verik vissza az ultrahang hullámokat, ezáltal a vizsgálat során kimutathatók daganatok, ciszták, fejlődési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint bármilyen belszervi elzáródás. Előnye, hogy nem okoz kellemetlenséget, vagy kockázatot a beteg számára, nem jár sugárzással, és bármikor megismételhető.

 

V

Végbél=rectum: a vastagbél legalsó, 20 cm-es szakasza, a végbélnyílásig tart.

Vörösvértest-süllyedés (We): a vérsüllyedés a vörösvértestek egy óra alatt történő leülepedésének (szedimentációjának) vizsgálata. Nem egy specifikus betegségre alkalmazott vizsgálati eljárás, de általánosságban a szervezetben fennálló gyulladásos folyamatok kimutatására használják.

 

Forrás: WEBBeteg, saját gyűjtés, https://www.ced-trotzdem-ich.de/service/lexikon/a

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály