A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Kedvezmények gyulladásos bélbetegséggel élő gyermeket nevelő szülők számára

Nem csupán a felnőttek, hanem a gyermekek életét is megkeserítheti a krónikusan fennálló, Crohn-, illetve colitis ulcerosa betegség. Amennyiben Ön, esetleg gyermeke gyulladásos bélbetegségben szenved, úgy az alábbi kedvezményekért folyamodhat.

Lehetőség van magasabb összegű családi pótlék igénybevételére a következő jogszabály1 szerint:

Amennyiben gyermeke gyulladásos bélbetegségben szenved, Ön magasabb összegű családi pótlékot igényelhet. (2017-ben ennek összege 23.300,- Ft, egyedülálló szülő esetében 25.900,- Ft.)

Hogyan érvényesíthetem a fent említett kedvezményt?

A magasabb összegű családi pótlékot Ön bármely fővárosi vagy me­gyei kormányhivatalnál papír alapon kérelmezheti. Amennyiben rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, úgy elektronikusan is intézheti a kérelem benyújtását a Magyar Államkincstár hivatalos weboldalán: https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/index.php?r=client/view_off

Érdemes minden esetben figyelmesen elolvasni az ide vonatkozó tájékoztatót a kérelem megfelelő kitöltése érdekében: https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/index.php?r=client/create_csp_off_taj

A kérelem benyújtásával egyidejűleg szükséges csatolni a betegség fennállását bizonyító szakorvosi iga­zolást, amit a beteg lakóhelye szerinti gyer­mekklinika, kórházi gyermekosztály, gyermek-szakkórház, szakrendelés, szakambulancia vagy szakgondozó szakorvosa állít ki.

A betegség fennállását bizonyító igazolás kiállítására jogosult szakorvosokat foglalkoztató szolgáltatók listáját az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (OTH) által, tájékoztatás céljából közzétéve az alábbi linken találja: 

bit.ly/ibd-csaladi-potlek

A gyermekgondozást segítő ellátás (korábban: gyermekgondozási segély) igénybevételéről szóló jogszabály2 szerint a Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosa-ban szenvedő, tartósan beteg gyermek 10. életévének betöltéséig a szülő, gyám vagy nevelőszülő jogosult a gyermekgondo­zást segítő ellátásra. (Ennek bruttó összege 2017-ben 28.500, Ft.)

Gyermekgondozást segítő ellátásra vagyok jogosult. Hogyan igényelhetem az engem illető kedvezményt?

A gyermekgondozást segítő ellátás többféleképpen is igényelhető: felkeresheti az Önhöz legközelebb eső járási hivatalt, intézheti kormányablakok­nál papíralapon, illetve, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, elektronikus úton a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon is igé­nyelhető a kedvezmény.

A kérelemhez ebben az esetben is szükséges csatolni a betegség fennállását bizonyító orvosi igazolást, melyet a beteg lakóhelye szerinti gyer­mekklinika, kórházi gyermekosztály, gyermek-szakkórház, szakrendelés, szakambulancia vagy szakgondozó szakorvosa állít ki. Nem szükséges csatolni az orvosi igazolást, hogyha korábban családi pótlék igénylésére is sor került.

 

Kedvezmények gyulladásos bélbetegséggel élő betegek számára

Forrás: 1 5/2003. (II. 19) számú ESZCSM rendelet, 2 A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV törvény 20.§ (1) bekezdés c) pontja

Lektorálta: Miheller Pál dr., gasztroenterológus szakorvos, Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika és Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály