A bejelentkezéshez kérjük, adja meg a szükséges adatokat!

Szexuális élet gyulladásos bélbetegségben

Amikor valamilyen betegségben szenvedünk, az általában a párkapcsolatunkra is rányomja bélyegét. Ha valakinek gyulladásos bélbetegsége van, mind maga az alapbetegség, mind beteg a kezelése során alkalmazott gyógyszerek hatással lehetnek a szexuális életére. Ha valaki állandó székelési problémákkal küzd, nem igazán tudja szexinek érezni magát.  Ilyenkor sérülékenyebbek, visszahúzódóbbak, zárkózottabbak vagyunk. A betegek a gyulladásos bélbetegség aktív periódusában valószínűleg nem vágynak intimitásra, érintésekre, szexualitásra.

Szerencsére a betegség aktív periódusait rendszerint tünetmentes időszak követi, ezért érdemes a nehezebb napokon emlékeztetni magunkat arra, hogy van élet a roham után!

Milyen hatással lehet az IBD a szexuális életre?   

IBD-s nőbetegek esetén a szex lehet fájdalmas, illetve okozhat diszkomfort érzést. Mindennek hátterében az alapbetegség aktivitása, a korábbi műtétek vagy csak a bélbetegség okozta pszichés tényezők is állhatnak.

Leggyakoribb panaszok: hasi fájdalom, hüvely és végbél közötti fájdalom, végbéltáji fájdalom, fokozott vagy hirtelen bélmozgások érzése, félelem váratlan szél-, vagy székletürítéstől, stoma okozta diszkomfortérzés. Perianalis fistulák, rectovaginális fistulák esetén egyrészt visszahúzódóbb lesz a beteg, másrészt kifejezett fájdalommal járhat a szeretkezés. Emellett, a szteroidkezelés is negatív irányban befolyásolhatja a szexuális vágyat.

Sokszor nehéz erről beszélni, mégis nagyon fontos, hogy beszéljen problémáiról kezelőorvosával, aki sok esetben tud hasznos tanácsot adni. Szexuális érintkezés előtt pl. javasolt a stomazsák kiürítése, kúp illetve gyógybeöntés alkalmazásának halasztása az aktus utáni időszakra.

Vas, folsav, B12 hiányos vérszegénység fáradékonysághoz vezethet, csökkentheti a szexuális vágyat. Orvosi segítséggel, részben szájon keresztüli, részben intramuscularis, részben intravénás pótlással ezek az értékek javíthatók.

Hogyan őrizzük meg az intimitást?

Érdemes partnerünkkel rendszeresen olyan szabadidős programokat szervezni, amik összekovácsolnak, és amiből lehet merítkezni a nehezebb időszakokban. Habár a gyulladásos bélbetegség kellemetlen tüneteiről nem egyszerű beszélni még a hozzánk legközelebb állókkal sem, tegyünk egy próbát, és kíséreljük meg bevonni partnerünket gondolatainkba, félelmeinkbe. Fontos beszélni arról is, hogy nem a partner az oka annak, hogy ilyenkor visszahúzódóbbakká válunk. Egy jól működő párkapcsolatban a társunk megérti panaszainkat, és megpróbál enyhíteni a kellemetlen érzéseinken.

A gyulladásos bélbetegség aktív periódusai nem csak a betegek számára lehetnek megterhelők, hanem a párkapcsolatokon is nyomot hagyhatnak. Tekintsünk a gyengédségre, intimitásra, szexualitásra, mint gyógyírre!

Gyermekvállalás IBD betegséggel – Tájékozódjunk!

Amennyiben gyermeket is szeretnénk vállalni IBD mellett, érdemes tájékozódni a lehetséges kockázatokról, és mérlegelni a döntést.

Megfontolandó tanácsok

  • A teherbeesés idejét a gyulladásos bélbetegség tünetmentes időszakára érdemes tervezni, hiszen ilyenkor a termékenységet nem befolyásolja a betegség.
  • Műtét utáni időszakban vagy szabálytalan menstruációs ciklus esetén előfordulhat, hogy csökken a termékenység.
  • Férfiak esetén a szulfaszalazin hatóanyagú gyógyszerkészítmények szedése negatívan befolyásolhatják a nemzőképességet. Két hónappal a gyógyszerek szedése után azonban ismét ugyanolyan termékeny lesz, mint a szedését megelőzően.
  • Még a fogantatást megelőzően érdemes felkeresni egy szakorvost, és tájékozódni arról, hogy a terhesség és a gyulladásos bélbetegség miképpen befolyásolhatják egymást.

További információk a gyermekvállalásról

 

Forrás: www.ced-trotzdem-ich.de, Csiba Krisztina, fordító, Tóháti Zsuzsa, szerkesztő, Molnár Judit, szerkesztő (WEBBeteg Kft.)

http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/inflammatory-bowel-disease-and-sex

https://www.verywell.com/lack-of-sex-drive-with-ibd-1942604

Lektorálta: Schäfer Eszter dr. gasztroenterológus szakorvos, MH Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály